Recenzie ”Demonii” de F.M Dostoievski

Autor: F.M Dostoievski
An apariție : 2012
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 807
Acordă o notă cărții:
 

Am găsit cel mai bun preț pentru tine:

23.20 RON pe Libris
Aspecte Pozitive:

O capodoperă a clasicului rusesc, care poate deveni deliciu pentru un cititor versat

Mi-am făcut un obicei de a scrie recenzii, la unele lecturi, înainte de culminația procesului. Poate e blamabilă situația, dar nu regret acest fapt, din simplul motiv că așa ideile așternute sunt volatile, proaspete, dincolo de șabloane sau prejudecăți.

Romanul lui Dostoievski ”Demonii” este în primul rând un soi de provocare pentru mine, un angajament pe care mi l-am asumat cu destoinicie și pasiune. Poate că va suna oarecum exaltant, dar credeți-mă este dificil să citești clasica rusească.

Prima cauză, și probabil cea mai evidentă, volumul. Le place rușilor să scrie mult, complicat și extrem de explicit. Unele scene au durat câteva capitole, altele au fost rezumate la simple fulminații spontane.

A doua – construcția personajelor. Dostoievski are febrilitatea unui parapsiholog, subliniind nu doar trăsăturile statice, ci și metamorfozele comportamentale ale eroilor. Meticulozitatea și satira cu care descrie portretul personajelor este demn de talentul unui veritabil critic al dramatismului uman.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de F.M Dostoievski.

A treia și cea mai dificilă, din punctul meu de vedere, este îmbinarea prozei cursive cu dramatismul existențial al medului rusesc. Unele pasaje sunt rupte parcă din voluptatea unei piese teatrale, altele sunt reci și dure, aidoma unor adevăruri existențiale.

În ciuda tuturor acestor ”dificultăți”, Dostoievski este incontestabil un părinte al prozei clasice, un pamfletist al eroziunii umane și a păcatelor, camuflate în imaginea demonilor vicioși. Lectura romanului este un deliciu pentru cititorii versați, găsind în roman descrieri atente, studii umane și moralitate de calibru înalt.

Lecturi frumoase!

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI

23
20 LEI
Libris
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)