Recenzie „Eminescu și Veronica Poveste de dragoste” de Dumitru Mircea

Autor: Dumitru Mircea
An apariție : 2009
Editura: Chișinău
Nr. Pagini: 85
Acordă o notă cărții:
 

VERIFICĂ DISPONIBILITATEA CĂRȚII PE:

„Dulcea mea doamnă/ Eminul meu iubit…”

Aceste cuvinte ne duc cu gândul la o  poveste de dragoste care a intrat în istoria literaturii, o pasiune care a lăsat în urmă volume întregi de versuri, o iubire ce mai trăiește și astăzi prin intermediul poeziilor.

Nu trebuie să fii un mare cunoscător într-ale literaturii românești pentru a știi cine este Mihai Eminescu. Apreciat de unii, criticat de alții, studiat în școli și probabil citat într-atâtea nopți cu lună plină de către îndrăgostiții măcinați de sentimente, Eminescu este mai mult decât un poet; Eminescu este o emblemă, o figură reprezentativă și o stare de spirit.

„Eminescu și Veronica.
Așa cum istoria universală a reținut și alte mari iubiri: Romeo și Julieta, Faust și Margareta, Dante și Beatrice, Petrarca și Laura, Pușkin și Natali, Esenin și Isadora, la fel au intrat în  legendă ținându-se de mînă și cei doi mari îndrăgostiți – Eminescu și Veronica.”

Dar înainte de toate, Mihai Eminescu a fost om. A trăit, iubit și suferit la fel cum o facem toți, iar povestea de dragoste dintre el și Veronica Micle este astăzi asemănată cu alte mari iubiri din literatura universală.

Astăzi vă voi vorbi despre o carte ce adună într-un singur loc rezultatele acestei frumoase povești de dragoste, Eminescu și Veronica Poveste de dragoste de Dumitru Mircea.
eminescu-si-veronica-poveste-de-dragoste-dumitru-mamaliga-x300

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Dumitru Mircea.

Relatată sub forma unei povestiri spuse într-o duminică leneșă și târzie, când soarele de afară te îndeamnă să îndrugi vrute și nevrute, cartea ne istorisește cum s-au petrecut lucrurile între Eminescu și Veronica, folosindu-se totodată de versuri și frânturi din poemele scrise de îndrăgostitul om de geniu, amintindu-ne în același timp că și Veronica obișnuia să îi răspundă prin versuri compuse de ea. Floare albastră și bineînțeles, Luceafărul, sunt doar două dintre scrierile ce servesc drept dovadă a pasiunii nemuritoare dintre cei doi și care au fost folosite de Dumitru Mircea în cartea sa.

Înc-o gură și dispare…
Ca un stâlp eu stam în lună!
Ce frumoasă, ce nebună
E albastra-mi, dulce floare!

Deși se poate vorbi și scrie la nesfârșit despre această idilă, Dumitru Mircea a reușit să o sintetizeze în doar 85 de pagini și să surprindă esența. Ceea ce mi-a plăcut cel mai mult la această carte a fost faptul că a descris povestea de iubire în termeni simpli, nu din perspectiva unui eminescolog, ci din perspectiva unui admirator al lui Eminescu, așa cum suntem toți cititorii lui.

VERIFICĂ DISPONIBILITATEA CĂRȚII PE:

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)