Recenzie „Istanbul” de Orhan Pamuk

Autor: Orhan Pamuk
An apariție : 2011
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 480
Acordă o notă cărții:
 

Am găsit cel mai bun preț pentru tine:

35.79 RON pe Libris 19.47 RON pe Elefant 38.48 RON pe Cărturești

istanbul_1_fullsizeIstanbul sau ce se întâmplă atunci când îți iubești foarte mult orașul. Scrii, bineînțeles, o carte în care pui și trecutul și prezentul laolaltă pentru a lăsa o moștenire celor din viitor.

Cel care se dedică cu atâta minuțiozitate acestui oraș-capitală și care încearcă prin toate metodele litarturii să creeze un roman cât mai complet (chiar dacă inițial nu acesta a fost scopul) este Orhan Pamuk, un scriitor turc premiat cu destul de multe distincții pentru a i se confirma valoarea.

Cartea este una autobiografică, nu e un jurnal neapărat, este mai mult o carte de memorii dedicate exclusiv orașului de care autorul este iremediabil legat pentru totdeauna.

Orhan Pamuk descrie orașul Instanbul cu mult sentimentalism, dar și sinceritate, reușind să aducă în imginația cititorului imagini caleidoscopice care înfățișează un oraș ce s-a dezvoltat în câțiva zeci de ani de la un milion de locuitori la peste 10 milioane.

Despre autor ar fi multe de spus, dar cred că iubitorii de carte îi cunosc numele și renumele. Orhan Pamuk este un autor turc, cum aminteam și mai sus, deosebit de premiat, inclusiv cu Nobel pentru literatură în anul 2006.

Ca o curiozitate vă spun că are un premiu acordat și de către țara noastră, Ovid Award, în 2008. Pentru cei interesați și pasionați de literatura contemporană puteți accesa site-ul oficial al autorului. De asemenea aici puteți citi recenzia unei altei cărți de același autor.

Deși Istanbulul face parte din categoria orașelor lumii care atunci când sunt evocate în te miri ce context se face apel la o sumedenie de clișee, cel mai des întâlnit și cel mai rezistent de-a lungul anilor fiind cel care descrie Istanbulul ca fiind la intersecția influențelor occidentale și tradițiilor orientale, cartea lui Orhan Pamuk trece dincolo de acestea.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Orhan Pamuk.

Istanbul prezintă cititorilor un oraș amestecat cu sărăcia mahalalelor în care trăiesc enorm de multe persoane nevoiașe, iar cei bogați ( dar puțini) par a trăi într-un cu totul alt Istanbul.

Intensitatea amintirilor, acuratețea evocărilor îl poartă pe cititorul din orice cultură a lumii ar proveni, într-o călătorie care până la urmă poate fi a oricăruia dintre noi raportat la orașul natal. Frazele lungi, enumerările aproape inepuizabile fac din paginile romanului o adevărată sursă de imaginație pentru cititor.

Dar ce dă într-adevăr valoare de document cărții lui Orhan Pamuk este abordarea din mai multe puncte de vedere a acestui oraș de care autorul este aproape obsedat, pentru că așa cum el însuși mărturisește: după cincizeci de ani locuiesc în continuare în același loc. Casa este importantă pentru mine pentru ca rerezintă centrul lumii mele imaginre.

Cu adevărat din acest punct de vedere Istanbulul are o particularitate aparte și anume aceea că locuitorii lui îl pot privi uneori cu ochii occidentalului, alteori cu cei ai orientalului.

Citiți Istanbul de Orhan Pamuk și dacă nu ați văzut încă orașul  cu proprii ochi, cu siguranță după lectura cărții vă veți dori să vizitați și să vă pierdeți pe străduțele și piețele acestuia, precum și pe cheiurile Bosforului.

Lectură și călătorie plăcută …..poate !!!

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI

35
79 LEI
Libris
19
47 LEI
Elefant
38
48 LEI
Cărturești
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)