Recenzie ”O vară fără bărbați” de Siri Hustvedt

Autor: Siri Hustvedt
An apariție : 2013
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 192
Acordă o notă cărții:
 

Am găsit cel mai bun preț pentru tine:

19.22 RON pe Libris 15.62 RON pe Elefant
Aspecte Pozitive:

Limbajul impecabil și poetica convingerilor eroinei

Aspecte Negative:

Unele efecte statice ale narațiunii

Siri Hustvedt îmi era absolut necunoscută, până când în mâini mi-a căzut nuvela sa ”O vară fără bărbați” și pentru că mereu mi-au plăcut cărțile dificile, am hotărât să o savurez îndelung. Mare mi-a fost mirarea să observ că în ciuda volumului mic, lucrarea în sine reprezintă o veritabilă dificultate în lecturare. Acest lucru se datorează în primul rând construcției echivoce, pe care o reprezintă această fabulă – monolog, fiind o creionare reușită a trăirilor principalei eroine.

Istoria, pe fundalul căreia ia naștere nuvela, este veche de când lumea. O femeie abandonată, un bărbat infidel și dezamăgirea, însă toate aceste elemente nu ne scutesc de impedimentele unei lecturi, pe bună dreptate, incomode.

Poetica care persistă în rândurile acestui speech literar se resimte acut, fiecare istorisire și toate pasajele relevante purtând pecetea unor dificile trăiri umane. Limbajul și mecanica cuvintelor dau o tentă persuasivă convingerilor legate de egalitate și emancipare, pe care le propagă eroina. Totuși, a nu se înțelege că nuvela ar fi o reușită totală, deoarece unele momente sunt parcă nefinalizate, suspendate în aer, iar meditațiile ulterioare nu dau claritate faptelor prescrise.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Siri Hustvedt.

Nu pot spune că aș include-o în vreun top al lecturilor mele, însă mi s-a întipărit undeva, în străfundurile memoriei, mai ales prin perfecțiunea cu care dezamăgirea și nebunia au fost ridicate la rang de tematică literară.

Lecturi frumoase să aveți!

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI

19
22 LEI
Libris
15
62 LEI
Elefant
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)