Recenzie ” Oameni din Dublin” de James Joyce

Autor: James Joyce
An apariție : 2014
Editura: Litera
Nr. Pagini: 240
Acordă o notă cărții:
 

Am găsit cel mai bun preț pentru tine:

14.95 RON pe Libris 19.17 RON pe Cărturești
Aspecte Pozitive:

O excelentă creionare a lumii de după perdeaua unei societăți rigide.

Aspecte Negative:

Finalurile uțor încâlcite poate să te rătăcească numaidecât.

Cel mai reprezentativ scriitor al Irlandei,James Joyce, ne oferă în romanul ”Oameni din Dublin” reprezentația celeilalte părți a societății, cea care de obicei trăiește din întâmplări consumate doar pe jumătate, numiți de unii ”plevușca societății” sau ”drojdia de pe fundul paharului”.

839837

Nu este nicidecum o paștizare a moravurilor sau a grotescului, ci pur și simplu o încercare de redare a unor existențe în care idealurile sunt doar basme din trecutul glorios al demult apusului popor celt. Este creoinarea de succes a oamenilor care, în lipsă de ocupație, aleg camelonismul simțămintelor trăite între bucolic și modernism, într-un patrulater aproape apatrid din care rezultă un amalgam de arivism, tragedii hilare, sentimente fugare și clipe strivite sub umbra pasului șchiop.

Nu este, nici măcar în treacăt, un spectacol al măștilor, ba dimpotrivă este unul al nemăștilor, o amplă reprezentație purtată între vecernia și utrenia umanității în ritmul oamenilor mărunți, care oscilează între propriile reguli și cele ale oamenilor puternici, siliți fiind să îngurgiteze de-a valma noianul unei lumi nebune, care se hrănește intravenos cu cioburi de iluzii și idealuri schimbate mai frecvent decât lenjeria intimă.

Nu este o lume a profitorilor decât dacă a profita este sinonim cu lupta pentru supraviețuire, mereu purtată în funcție de oportunități și capricii, de eroisme extrovertite în războaiele  nimănui, dar mai ales în cele cu propriul sine. O lume în care eroii necunoscuți sunt numărați la kilogram și la numărul de gropi comune doar pentru a se ridica numărul necesar de monumente necesare răscumpărării cruntei nepăsări.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de James Joyce.

Inegalabilul James Joyce dă dovada unei dibăcii ieșite din comun, aproape cirurgicale, însă fără a bisturiza prea mult toate aspectele societății în care a trăit, mulțumindu-se cu zugrăvirea unor caractere îndoielnice,  pe care le întâlnim la orice colț de stradă, ademenindu-ne cu surâsuri de hienă și dulcele elixir al redundantelor promisiuni plămădite într-un exces de zel al clipelor de dezgolire lăuntrică.

O carte absolut fabuloasă, pe care vi-o recomand cu drag!

Lectură plăcută!

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI

14
95 LEI
Libris
19
17 LEI
Cărturești
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Website Comments

  1. Barbalata Mirela
    Reply

    Am cartea (castigata pe un blog) dar nu am citit-o inca. M-ai facut curioasa 🙂

Iubim comentariile tale :)