Recenzie ,,Porumbelul” de Patrick Suskind

Autor: Patrick Suskind
An apariție : 1987
Editura: Humanitas (raftul Denisei)
Nr. Pagini: 99
Acordă o notă cărții:
 

Am găsit cel mai bun preț pentru tine:

17.60 RON pe Libris 14.30 RON pe Elefant 22.00 RON pe Cărturești
Aspecte Pozitive:

Povestea pe cat de simpla pare, presupune o treapta inalta a comtemplatiei statutului omului care respecta acelasi tipar zi de zi. Datorita numarului mic de pagini si a limbajului simplu poate fi citita intr-o ora.

Aspecte Negative:

Finalul este putin ambiguu.

porumbelul-patrick-suskindSe spune că de ceea ce te  temi cel mai tare în viaţă nu scapi şi că te loveşte atunci când te aştepţi cel mai puţin. Iar asta ne face să ne întrebăm care este rostul nostru în lume. De ce suntem lăsaţi să ne desfăşurăm tiparul pe care ni-l formăm de-a lungul vieţii pentru a putea convieţui în societate alături de ceilalţi? Iar la un moment dat apare ceva mărunt, neînsemnat, care ne tulbură liniştea noastră atât exterioară, cât şi interioară. OARE DE CE?

În încercarea de a putea desluşi acest mister, autorul german Patrick Suskind vine cu romanul ,,Porumbelul”  în 1987, o parabolă emoţionantă şi neliniştitoare despre condiţia  omului modern zgduit şi susţinut din punct de vedere  psihologic de la început până la sfârşit.

,,O zi din viaţa lui Jonathan Noel.” Acesta ar putea fi titlul alternativ al romanului lui Suskind. Însă nu e o zi oarecare, înscrisă într-o succesiune mai mult sau mai puţin previzibilă, ci ziua ,,Z”, în care existenţa umilului gardian de bancă parizian este răvăşită de ,,întălnirea” cu porumbelul. O pasăre inifensivă pentru ceilalţi, dar terifiantă pentru personaj, fiindcă simpla ei prezenţă rupe ritmul cotidian ordonat, mereu acelaşi, simbol al monotoniei şi al anonimatului atât de dragi lui Jonathan Noel.

Amintind de Kafka prin atmosfera de vulnerabilitate şi de angoasă a banalului, Suskind descrie prăbuşirea ,,construcţiei” interioare al lui Noel, în clipa apariţiei funestre a unui lucru destul de  neînsemnat…un porumbel.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Patrick Suskind.

,,Porumbelul”  refectă  un stil mlădios şi seducător al prozei lui Suskind, neafectând  nicio clipă limpezimea faptelor lui Noel şi a exprimării cântecului banalului zdruncinat de neaşteptat, de  încăpăţănarea de a avea mintea dechisă spre nou.

Lectura lui Patrick Suskind mi-a demonstrat că trăim într-un mare ,,cimitir” al existenţialui monoton, pe care marea masă îl respectă cu sfinţenie asemeni lui J. Noel. Suntem actori pe o imensă scenă pe care intrăm prin partea dreaptă, ne jucăm numărul până când ceva sau cineva apare într-un moment surpriză în viaţa noastră, iar la finalul prestaţiei plecăm prin dreapta, alături de un tovarăş destul de controversat… dar şi întunecat.

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI

17
60 LEI
Libris
14
30 LEI
Elefant
22
00 LEI
Cărturești
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Website Comments

Iubim comentariile tale :)