Recenzie Prin Perdea de Aurora Liiceanu

Autor: Aurora Liiceanu
An apariție : 2009
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 312
Acordă o notă cărții:
 

Am găsit cel mai bun preț pentru tine:

24.14 RON pe Libris 21.64 RON pe Elefant 25.96 RON pe Cărturești
Aspecte Pozitive:

Un autoportret pe care cititorul îl privește, totuși, printr-o perdea. Momente decisive sau inedite, prietenii, experiența maternă, reflecții și remarci - o lectură fascinantă despre viața Aurorei Liiceanu.

Aspecte Negative:

Cititorii obișnuiți poate cu lecturi mai facile vor intra mai greu în ritmul cărții sau, poate, deloc...

Prin Perdea

De fiecare dată când văd o carte semnată de Aurora Liiceanu nu pot să nu o cumpăr. Scrierea ei mă fascinează și mă liniștește. Cu un talent aparte, nu doar într-ale psihologiei, eu o văd drept o variantă feminină a lui Irvin D. Yalom – renumitul psihanalist american cu reale talente literare!

Prin Perdea a fost printre primele cărți semnate de Aurora Liiceanu pe care le-am citit. Este o carte autobiografică unică, ce ne oferă o perspectivă deosebită asupra vieții autoarei. Practic, cititorul stă la fereastră și, după perdea, îi analizează viața scriitoarei.

Ca-ntr-un puzzle, fragmente din anii de studiu, din perioada comunistă, dar și din cea postdecembristă de unesc formând portretul unei femei ce a devenit o emblemă a psihologiei românești… sau, mai bine spus, portretul unei femei ce a reușit să răzbată în ciuda obstacolelor și, adesea, a mentalităților! În prim plan se află fiul autoarei, dar și traseul ei profesional. Prin Perdea conține interesante remarci la adresa psihologiei sau la adresa mentorilor pe care Aurora Liiceanu i-a avut.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Aurora Liiceanu.

Tot aici sunt evocate prietenele apropiate și momentele faste sau mai puțin faste trăite împreună. Experiența trăită pe când, în urma afacerii cu Meditația transcendentală, autoarea a fost repartizată pe un post de muncitor necalificat la fabrica de textile Suveica este și ea redată destul de amănunțit, fiind subliniat ineditul situației. O altă ipostază ce a generat o povestire inedită, a fost perioada în care Aurora Liiceanu avea o emisiune la Tele7ABC în care, practic, oferea sfaturi psihologice celor ce sunau.

Pe scurt, în Prin Perdea regăsim “micuțismele” psihologiei, prietenii (cea mai pregnantă figură fiind cea a grecoaicei Eleni), copilăria, nevoia descoperirii de sine, enigma atracției între oameni, “serenade, entertainment și cercetare”, relația sex-putere, “causerie între femei «psi»”, viața secretă expusă și… nevoia uni psiholog de psiholog!

Deși limbajul folosit, e ca în toate cărțile Aurorei Liiceanu, ușor de înțeles iar textele seamănă cu  o destăinuire făcută unui prieten bun și vechi, recomand Prin Perdea cititorilor obișnuiți și cu lecturile mai puțin facile. Doar aceștia vor înțelege adevăratul substrat al volumului….

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI

24
14 LEI
Libris
21
64 LEI
Elefant
25
96 LEI
Cărturești
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)