Recenzie „Regina Elisabeta a II-a” de Andrew Marr

Autor: Andrew Marr
An apariție : 2015
Editura: Corint
Nr. Pagini: 476
Acordă o notă cărții:
 

Am găsit cel mai bun preț pentru tine:

23.53 RON pe Libris 34.90 RON pe Cărturești
Aspecte Pozitive:

Sursa de cultura generala in care se intalnesc domenii ca social, politic, economic

Aspecte Negative:

cantitatea mare de informatii reclama atentie, concentrare, capacitatea de a privi atat detaliat cat si in ansamblu

Regina Elisabeta a II-a de Andrew Marr(…)ea a reuşit să joace acest dans al discreţiei fără încetare şi cu atâta abilitate, încât mulţi oameni au tras chiar concluzia că regina însăşi trebuie să fie lipsită de caracter – neutră, pasivă, chiar insipidă.

(pag.32)

Dacă eşti unul dintre pasionaţii de istoria şi cultura Marii Britanii (cum este cazul meu), atunci probabil îţi vei dori să citeşti şi  Regina Elisabeta a II- a, a lui Andrew  Marr, cu atât mai ispititor fiind subtitlul Portret intim.

În ceea ce mă priveşte, trebuie să admit totuşi că am început cartea cu destule rezerve; mă întrebam dacă nu cumva voi asista la o desfăşurare de informaţii  “politicoase” în manieră…plicticoasă. Un inventor greoi de date formale, cuminţi, cu iz de superficial.

În loc de asta am găsit o carte bine scrisă, în care informaţia deşi consistentă, nu oboseşte; am găsit inteligenţă, organizare, fraze când fin ironice, când amuzante. Constatări amare sau notaţii tăioase, fraze surprinzătoare prin afirmaţiile directe şi aspectele abordate.

Jurnalistul britanic născut în Glasgow, Scoţia ( 31 iulie 1959) şi-a propus şi a şi reuşit, aş spune, să  zugrăvească în cuvinte un portret care face cinste unei doamne, unei instituţii, unei naţiuni. Am întâmpinat cu încântare unele nuanţări de patriot britanic; l-am felicitat în gând pe autorul cu origini scoţiene, care nu s-a angajat în vreun meci al instigării, al autocompătimirii, reuşind să rămână imparţial şi profesionist. L-am şi dezaprobat, prin unele zone.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Andrew Marr.

Despre regină, despre monarhie, despre istoria britanică am aflat, cu această ocazie multe informaţii, aşa cum mi-am dorit.

Şi tot cum mi-am dorit, sunt mai aproape de omul Elisabeta. Un om despre care am aflat cu surprindere că este mai degrabă timid, un om pe care influenţată de mass-media o bănuisem de o cruzime rece sau cel mult insipidă. Un om cu care m-am identificat, pe alocuri.

Între capitole şi subcapitole, pagini şi rânduri am pătruns în climatul socio-politic mondial cu paşi în două veacuri: sec.XX şi sec XXI.

Printre ele am găsit şi o menţiune a celui care, din păcate, este unul din puţinele cunoştinţe pe care le au străinii despre România: Nicolae Ceauşescu( menţiunea se referă la faptul că este unul dintre cei doi dictatori cărora  regina le-a înmânat ordinul Bath – azi distincţie acordată pentru demnitarii străini cu merite deosebite – şi care ulterior le-a fost retrasă). Dispute vivazi de această menţiune sau altele ar fi destule, fireşte. Depinde cine şi ce caută în carte.

NOTĂ: 9 / 10

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI

23
53 LEI
Libris
34
90 LEI
Cărturești

Dacă îți plac articolele noastre încurajează-ne cu un share :)

Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Website Comments

Iubim comentariile tale :)