Recenzie „Sârme și portocali” de Delia Oltea Rusu

Autor: Delia Oltea Rusu
An apariție : 2015
Editura: Herg Benet
Nr. Pagini: 218
Acordă o notă cărții:
 

Am găsit cel mai bun preț pentru tine:

17.47 RON pe Libris 24.95 RON pe Elefant
Aspecte Pozitive:

Ideea romanului e ingenioasă, subiectul e unic.

Aspecte Negative:

La un moment dat, linia dintre realitate și ficțiune mi s-a părut foarte subțire, ceea ce a creat o ușoară confuzie.

sarme portocalii delia oltea rusu

Am descoperit în Sârme și portocali o lecție de viață, o poveste despre curaj și iubirea de mamă. Nu am mai citit nimic asemănător în trecut, iar Delia Oltea Rusu a reușit să mă impresioneze prin faptul că a așternut cu măiestrie pe hârtie propria-i poveste, și a presărat-o cu subiectivitate și sentiment.

Sârme și portocali prezintă povestea unei femei care se zbate și se luptă cu societatea pentru familia ei. Deși este o biografie, am simțit că citesc un roman de ficțiune, fiindcă toată acțiunea cărții este cât de poate de reală, dar totul pare rupt dintr-o altă lume, lipsită de orice fel de democrație.

,,N-aveam voie să fi trişti, pentru că păream exploataţi şi asta dădea o imagine rea familiei în sat.”

Personajul principal a reușit să mă fac să mă înclin cu respect în fața sa. Protagonista reprezintă tipologia femeii de rând, revoltată într-un oarecare fel pe societate. Tânăra recunoaște cu seninătate în ochi că este femeie de serviciu, și nu se simte jignită să o spună. Crede cu vehemență în adevăratele valori care contează, și nu se lasă umilită. Protagonista este mama care își recunoaște greșelile făcute față de copiii ei, și nu îi e rușine să își ceară iertare. Cartea vorbește despre munca în străinătate, despre greutățile emigrării și adoptă un registru lingvistic relativ comun, presărat pe alocuri cu termeni de specialitate, care nu afectează însă înțelegerea textului.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Delia Oltea Rusu.

,,Nu puteam fi iubită, pentru că nu mă iubeam nici eu.”

Sârme și portocali este o lectură ușoară, amuzantă, dar totuși tristă și emană singurătate și melancolie. Și deși există astfel de pasaje triste, cartea de față a reușit să mă facă fericită într-un mod aparte. Înveți foarte multe din cartea Deliei Oltea Rusu. Înveți să speri, să fii un luptător, să fii demn, și mai presus de orice, înveți să (te) iubești.

Recomand Sârme și portocali de Delia Oltea Rusu unui public matur, deoarece situațiile descrise în carte sunt dificil de înțeles pentru cei care nu sunt familiarizați cu domeniul sau au o vârstă fragedă.

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI

17
47 LEI
Libris
24
95 LEI
Elefant
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)