Recenzie “Suflet românesc” – Dan Puric

Autor: Dan Puric
An apariție : 2013
Editura: Compania Dan Puric
Nr. Pagini: 207
Acordă o notă cărții:
 

Am găsit cel mai bun preț pentru tine:

19.27 RON pe Libris 15.80 RON pe Elefant
Aspecte Pozitive:

Este uşor de citit, are capitole scurte, prezintă umor şi ironie.

Aspecte Negative:

Cartea nu este adresată unui public ţintă generalist, ci mai degrabă persoanelor care au trăit o bună parte a vieţii în timpul regimului comunist. Există şi capitole care nu reuşesc să îmi reţină interesul până la final.

691198„«Dumnezeu nu are gumă la creion», spune un proverb al populaţiei creole din Antilele franceze. Şi, oare, câte popoare din lumea asta nu cred la fel? Ce este scris rămâne scris şi asta nu se iartă, asta ne spune proverbul. Dar la noi, românii, Dumnezeu a avut gumă la creion. Şi parcă a şters mai mult decât a scris. Dumnezeul nostru este Dumnezeul iertării absolute. De aici ne tragem firea. Dar şi forţa dăinuirii noastre ca neam.”. Acesta este unul din paragrafele care mi-au stârnit interesul în mod deosebit. Cu toate acestea, nu pot să spun că „Suflet românesc” este o carte care mă marchează.

„Suflet românesc” este o carte care încearcă să surprindă esenţa poporului român prin intermediul unor întâmplări provenite din experienţele personale ale naratorului. Firul acţiunii ne plimbă din prezent, în trecut, şi înapoi. Volumul este un amalgam de istorioare prin intermediul cărora se pot extrage importante trăsături de caracter ale poporului român. Trăsăturile sunt atât pozitive ( milostenie, credinţă), cât şi negative ( rigiditate, minciună, ignoranţă, ridicol).

Chiar dacă nu pot să mă declar o fană convinsă, există aspecte mi-au plăcut la această carte. „Suflet românesc” este uşor de citit, are capitole scurte, aşadar este uşor de parcurs. Volumul este presărat cu umor, dar şi cu ironie. Pentru mine această carte a fost un companion plăcut în călătoriile cu trenul sau în autobuz.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Dan Puric.

Pe de altă parte, am identificat cu uşurinţă şi aspecte care mă vor opri de la a citi această carte a doua oară. Capitolele nu mi-au reţinut interesul până la capăt, chiar dacă sunt scurte şi uşor de înţeles. În plus, cred că este o carte adresată mai degrabă persoanelor născute înainte de revoluţia din 1989, persoane care au trăit o bună parte a vieţii în regimul comunist. Eu nu mă regăsesc în această categorie de public ţintă, astfel că volumul „Suflet românesc” nu m-a impresionat în mod particular.

„Suflet românesc” a fost publicată în anul 2013 la Bucureşti. Dan Puric este actor, eseist, regizor de teatru şi autor. Pe lângă volumul „Suflet românesc”, acesta a mai scris cărţile: „Cine suntem”, „Omul frumos” şi „Fii demn!”.

POȚI CUMPĂRA CARTEA DE AICI

19
27 LEI
Libris
15
80 LEI
Elefant
Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Website Comments

 1. mc
  Reply

  Spuneti:
  “În plus, cred că este o carte adresată mai degrabă persoanelor născute înainte de revoluţia din 1989, persoane care au trăit o bună parte a vieţii în regimul comunist.”
  Intrebare: Puteti sa detaliati din ce motive credeti acest lucru? Va multumesc!

 2. Iulia Drăghici
  Reply

  Cred că acest volum este adresat persoanelor care au experientat în mod direct viaţa în timpul regimului comunist pentru că există pasaje care se referă la tinereţile naratorului şi la experienţele sale din acea perioadă, dacă mai ţin bine minte.

  Personal, ştiu despre regimul comunist doar din auzite şi din citite, drept pentru care această carte nu mi-a stârnit emoţii vii, cum poate ar fi făcut-o în cazul unei persoane pentru care fostul regim comunist nu este doar un produs al imaginaţiei. 🙂

  Vă mulţumesc pentru întrebare şi sper că răspunsul meu vă este de folos!

Iubim comentariile tale :)