Recezie „Pentru binele tău – Rădăcinile violenţei în educarea copilului” Alice Miller

Autor: Alice Miller
An apariție : 2016
Editura: Herald
Nr. Pagini: 365
Acordă o notă cărții:
 

VERIFICĂ DISPONIBILITATEA CĂRȚII PE:

Meseria de părinte este cea mai grea meserie, nu te naşti învăţat nici nu te pregăteşte nimeni pentru ea.

Nu este uşor să faci faţă provocărilor zilnice şi în acelaşi timp să-ţi păstrezi calmul şi cumpătul. Dar e esenţial să oferim o copilărie plină de zâmbete şi linişte pentru a creşte apoi un adult echilibrat.

Cartea “Pentru binele tău” a autoarei Alice Miller, psiholog şi psihanalist elveţian, prezintă trei studii de caz: copilăria unei dependente de droguri, copilăria lui Adolf Hitler şi a unui ucigaş de copii.

Autoarea ne deschide ochii cu privire la urmările dezastruoase ale educaţiei oferite copiilor, a aplicării “pedagogiei negre” pentru binele copiilor noștri. Însă ii educăm şi acţionăm mereu pentru binele lor ?

Scopul nostru esenţial este să facem din copiii noştri fiinţe corecte şi virtuoase, iar părinţii trebuie să aibă întotdeauna acest scop în faţa ochilor, ori de câte ori îşi privesc copiii, pentru a nu pierde nicio ocazie de a acţiona pe acest teren.

Citesc cu plăcere cărţi despre psihologia copilui şi mereu am multe de învătat din ele, vă recomand cu drag şi vouă. Pentru binele tău este cartea potrivită  să începeţi acest domeniu.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Alice Miller.

Nu există principiu pedagogic mai important decât cel conform căruia copiii trebuie să fie educați înainte de a fi învățați. Există disciplină fără învățământ, dar nu există învățământ fără disciplină.

Furia şi suferinţa refulată în copilărie duc la maturitate la boli mintale, comportamente antisociale şi autodistructive.

Cele trei cazuri prezentate în carte sunt :

  • viaţa Christianei : un copil bătut periodic de tată ajunge la maturitate dependentă de droguri, ajungând să se prostitueze pentru a putea să şi le procure;
  • copilăria lui Adolf Hitler : de la oroare ascunsă la oroare făţişă – geneza unei uri ale cărei efecte au făcut milioane de victime;
  • povestea lui Jurgen Bortsch: un criminal din Germania care între vârsta de 16-20 ani a comis mai multe infaticide de o cruzime îngrozitoare.

Fiecare copil are nevoi indispensabile, printre care cele de siguranţă, de contact uman, de veridicitate, de căldură, de tandreţe.

În concluzie, o carte cu mărturii şocante ce ar trebui citită de toţi părinţii. Trebuie conştientizat că bătaia nu-şi are loc în familie, repercursiunile ei fiind iminente şi catastrofale.

VERIFICĂ DISPONIBILITATEA CĂRȚII PE:

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 goodreaderi s-au alăturat Tribului GoodRead.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)